ASSALAMUALAIKUM... AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM...

Friday 8 April 2016

Resepi Brownies Kedut




Assalamualaikum dan selamat mlm kpd yg sudi berkunjung ke blog camar putih..lama dh tk update blog, hari ini dpt luangkan sedikit masa utk update blog yg dh berhabuk bersawang nie..hehe. Sory tak cukup masa nk jenguk blog..huhu.
Okey lah utk tidak membuang masa meh sy nk kongsi resepi Brownies sy buat ptg tadi. Brownies ni mudah, cepat dan sdp tak terhingga...nyum3...(masyuk bakul angkat sendirilah)..bole gitu?..huhu  Jom kedapur  ^_^

Bahan:
150gm mentega -sebaiknya guna 
mentega yg bermutu tinggi
150gm gula perang
400gm dark chocolate -guna coklat 
compound yg bermutu (sy guna jenama Beryl's)
1 sk vanilla 
secubit garam
4 biji telur Gred A
30gm sebuk koko -sy guna sebuk coklat
100gm tepung naik sendiri

Cara:
Panaskan oven pd suhu 160C

1. Ayak tepung dan sebuk koko, ketepikan.
2. Cairkan mentega + garam hingga cair dgn cara double boil.
3. Cairkan Dark Chocolate juga dgn cara Double Boil.
4. Satukan mentega cair, gula perang dan telur serta vanilla, kacau hingga sebati dgn menggunakan senduk kayu, jgn terlalu lama.
5. Masukkan tepung berselang seli dgn coklat cair tadi dan pastikan berakhir dgn coklat dgn cara  kaup balikan.
6. Sediakn loyang 10"x10" lapik dgn Alumium Foil, Tuangkan adunan dan bakar selama 30-40 minit (bergantung dgn keadaan oven masing2.Sepeti biasa cucuk dgn lidi utk pastikan sama ada brownies dh masak atau blm. Bila dah masak matikan swiss oven. Buka sedikit pintu oven dan biarkn brownies dlm oven lebih krg 10 minit baru kluarkan..Sejukkan sblum dipotong
Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...