ASSALAMUALAIKUM... AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM...

Friday 22 March 2013

Welcome to my new blog

Assalamualikum...ahlan wasahlan wa marhaban bikum, selamat mlm dan terima kasih kpd yg sudi berkunjung ke blog baru saya yg serba kekurangan ini..silalah duduk ats tikar ye, perabut blm lengkap lagi nih..hihihi.

Entry pertama saya mlm ini, saya ingin berkongsi dgn anda semua berkenaan dgn kek Span.Menurut sumber yg saya baca dr sebuah majalah, kek span ni berasal dari negara Eropah sejak abad ke 19 lagi (Wallahualam).huhu...Kek span sejenis kek yg ringan dihasilkn dari bhn2 seperti telur, gula dan tepung.Kek ni juga sesuai dihias dgn menggunakan "buttercream icing" dan juga "non-dairy whipped topping" kerana teksturnya yg ringgan dan gebu. Tapi ingat ye rakan2 semua bkn senang nk mnghasilkn kek ni, ia mmerlukan kemahiran juga ye, bahan2 nya perlu ditimbang btl2 mengikut resepi..(klu tidak, tak pasal kek span btukau jd bengkang,huhu)sebaik baiknya gunalah penimbang digital utk mndapat sukatan yg tepat....Baiklah utk tidak membuang masa lagi mari ikuti resepi di bawah (^_~)..

Resepi Kek Span (Asas)
Bhn:
8 biji telur gred A
250gm gula kastor
250gm tepung kek (tepung super fine)
100gm air ((saya guna air ais)
125gm mentega cair (saya guna minyak jagung)
25gm ovellete (penstabil kek)
5gm serbuk penaik
1 sudu besar esen vanila
secubit garam
*(utk kek span coklat sila tambah 2sudu bsr serbuk koko kedlm mentega cair tadi dan kacau hingga sebati) 

Cara menyediakan nya
**Panaskan oven dgn kepanasan 180C terlebih dahulu**



Masukkan bhn telur, gula,garam. air, esen dan ovellete kedlm mangkuk adunan. Putar speed perlahan sehingga semua tepung telah bergaul sebati. Putar speed laju hingga adunan gebu dan putih.(seperti dlm gambar)



Pastikan adunan btl2 gebu, angkat pemutar, klu nampak adunan tu bertanduk mcm ni, kira ok la tu..huhu



Utk kek span coklat cuma tambah 2 sudu besar sebuk koko kedlm melted butter atau minyak jagung tadi..(klu nk senang guna chocolate emulco je,hehe)..masukkan bhn tersebut kedlm adunan kek dan gaul dgn spatula dgn kaedah kaup balikkan, (klu nak lebih baik guna tgn je baru berasa air tgn tu, huhu). Tuangkan adunan kedlm 2 loyang sz 8'x8' yg sdh siap di lenser gris dan lapik loyang dgn kertas terlebih dahulu.(jgn abaikn adunan terlalu lama, bila selesai jer terus masuk oven).Bakar adunan pd suhu 180C hingga masak..Bila dh masak, keluarkan kek dr loyang, jgn biarkan terlalu lama, bimbang kek akn mengecut nanti..huhu




Begini la rupa kek yg sudah siap dimasak, ringan dan gebu, rase nk cubit2 terus masuk mulut..hehe. Pasni blh lah dihias dgn buttercream icing ikut kreativiti masing2.



Ini kek yg saya dh salut dgn buttercream icing dan saya curahkn sedikit ganache choc diatanya..mmmm..nyum3..hehe..Jgn bimbang In shaa Allah entry akn datang saya akn berkongsi cara2 nk buat topping ni..Cukup sampai disini dulu utk kali ini..mata pn dh berat nih..huhu..sekian, selamat mlm..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...